Zdrowe składniki: Kiwi
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kiwi

Owoc drzewiastego pnącza, uprawianego w Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od ptaka kiwi, którego przypomina skórka owocu pokryta włoskami.

Kiwi jest bardzo bogate w składniki odżywcze. jego miąższ w 10 %-ach stanowią węglowodany - głównie fruktoza i glukoza. Kiwi jest bogate w witaminę C - jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę u dorosłego człowieka. Wyjątkową zaletą tego owocu jest fakt, że nawet po długim przechowywaniu nie gubi witaminy C.
Kiwi to cenne źródło witamin z grupy B, kwasu cytrynowego, kwasu foliowego i karotenoidów. Jest w nim również duża ilość potasu, który stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Dobowe zapotrzebowanie organizmu na potas wynosi 2500-3000 mg, a w 100 g kiwi jest 290 mg tego pierwiastka.
Inne składniki mineralne w kiwi to: fosfor, regulujący gospodarkę wapniowo-fosforanową, magnez.
Kiwi spożywa się najczęściej na surowo - wzbogaca smak sałatek owocowych i egzotycznych, napojów orzeźwiających, drinków, ciast i deserów.

Kiwi ma również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym - pestki kiwi to naturalny materiał ścierający powierzchnię naskórka, wykorzystuje się je do peelingów. Kwasy zawarte w owocu mają właściwości rozjaśniające i wykorzystuje się je w kremach i maseczkach.

Wartość energetyczna - 56 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi