Zdrowe składniki: Witaminy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Witaminy

Czy wiecie, że witaminy odkrył polski uczony, profesor Kazimierz Funk? Jego odkrycie było niewątpliwie przełomowym momentem w dziejach nauki o żywieniu.

Odkrycie witamin uświadomiło uczonym, a później i nam wszystkim, codziennym ich "zjadaczom", jaki wpływ ma na nasze zdrowie dieta.
Dzięki rewolucyjnemu odkryciu naszego rodaka rozszerzyły się perspektywy stosowania diety jako elementu wspierającego leczenie chorób i podnoszącego witalność.

Witaminy to substancje organiczne, biologicznie czynne, które występują w niezmiernie małych ilościach. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu podstawowych funkcji życiowych ludzi i zwierząt. Zanim przyjęła się nazwa "witaminy" w Polsce nazywano je przez jakiś czas "życianami" - nazwa niezwykle adekwatna :)

O znaczeniu witamin - utajonych sił w zawartych w pożywieniu - wiedziano na wschodzie od tysięcy lat (szczególnie w Indiach). Ludzie cywilizacji zachodniej nie wierzą w coś, co nieuchwytne, co nie da się zmierzyć. Dopiero udowodnione naukowo badania otworzyły nam oczy na to, co ludzie wschodu, kierowani intuicją, znali od dawna.

Największym źródłem witamin są surowe warzywa i owoce. Gotowane, niestety, tracą ich dużą część.

Witaminy nie są źródłem energii ani nie spełniają funkcji budulcowych. Ich rola polega na regulowaniu i przyspieszaniu zmian metabolicznych. Niektóre z witamin wchodzą też w skład ważnych związków wewnątrzustrojowych niezbędnych dla zdrowia i życia. W organizmie człowieka są syntetyzowane tylko nieliczne witaminy: A, D, K, niektóre z grupy B i to nie zawsze w ilościach dostatecznych. Dlatego też trzeba ich dostarczać organizmowi w codziennym pożywieniu. Może tak być, że posiłki zawierają za mało lub za dużo witamin (wbrew pozorom to "za dużo" zdarza się częściej). Ma to istotny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu.

Najlepszym barometrem wykrywającym braki witamin są nasze włosy i skóra.
Długotrwałe niedobory witamin w pożywieniu wywołują schorzenia określane mianem awitaminoz. Przedawkowanie witamin nazywa się hiperwitaminozą. Zdarza się najczęściej wtedy, gdy spożywamy je w pokarmach i jednocześnie przyjmujemy preparaty farmaceutyczne.

A oto krótkie zestawienie wiadomości o poszczególnych witaminach:

witamina A - niezbędna do prawidłowego wzrostu, ma wpływ na wzrok, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Ma istotny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci. Występuje w żółtkach, tranie, śmietanie, tłustych serach. W warzywach występuje w postaci karotenu - w warzywach żółtopomarańczowych - dyniach, marchwi oraz w zielonych - szpinaku, sałacie, koperku, brokułach, szparagach.

Witamina D - wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu oraz na prawidłowe odkładanie się ich w kościach i zębach. Opóźnia procesy starzenia.
Występuje w żółtkach, śmietanie, mleku, rybach i tranie.

Witamina E - naturalny przeciwutleniacz - zapobiega procesom utleniania kwasów tłuszczowych, nazywana witaminą młodości, opóźnia procesy starzenia, łagodzi zmęczenie, zapobiega łysieniu, wspomaga gojenie się ran.
Występuje w olejach roślinnych, ziarnach zbóż, kiełkach zbożowych, soi, orzechach, warzywach i jajach.

Witamina K - niezbędna do prawidłowego wzrostu i krzepnięcia krwi.
Występuje w zielonych częściach roślin, jajach, jogurcie, oleju sojowym, tranie, serach camembert i cheddar.

Witamina B1 - składnik enzymów, bierze udział w procesach oddychania komórkowego i ma wpływ na gospodarkę wodną. Ma również korzystny wpływ na system nerwowy, sprawność umysłową i pracę serca.
Występuje w ziarnach zbóż, kaszach, otrębach, drożdżach, orzechach, roślinach strączkowych, mleku, owocach i warzywach.

Witamina B2 - niezbędna do rozwoju młodych organizmów, poprawia wzrok, łagodzi zmęczenie oczu. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej brak powoduje powstawanie zajadów. Pobudza też porost włosów.
Występuje w mleku, serach, zbożach, drożdżach, jajach, warzywach zielonych i owocach.

Witamina B6 - niezbędna do prawidłowej przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Wpływa na wytwarzanie ciałek czerwonych krwi. Ułatwia wchłanianie magnezu. Łagodzi stresy i zapobiega anemii. Opóźnia procesy starzenia się.
Występuje w drożdżach, otrębach, kiełkach, zbożach, soi, soczewicy, roślinach strączkowych, mleku, jajach, owocach i warzywach, nasionach słonecznika i orzechach.

Witamina B12 - zapobiega złośliwej anemii, wpływa na wzrost, uspokaja, wzmaga aktywność fizyczną.
Występuje w śledziach, jajach, mleku.

Witamina PP - wchodzi w skład wielu enzymów, obniża zawartość cholesterolu. Wpływa na układ nerwowy i przewód pokarmowy. Jest pomocna w leczeniu depresji i pobudza popęd seksualny. Jest niezbędna do zachowania prawidłowej funkcji skóry. Niedobory tej witaminy powodują łuszczenie naskórka, stany zapalne skóry.
Występuje w drożdżach, rybach, mleku, jajach, warzywach, owocach, orzechach, nasionach słonecznika.

Witamina C - wzmaga odporność organizmu na infekcje, zapobiega przeziębieniom, uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w żyłach. Przyspiesza gojenie się ran, wpływa na tworzenie się kolagenu, nasila wchłanianie żelaza, działa przeciwrakowo. Wchodzi w skład wielu enzymów, ułatwia spalanie węglowodanów i białek. Witamina C wspomaga gojenie się dziąseł i zębów oraz leczenie anemii.
Występuje w owocach roślin jagodowych - czarnej porzeczce, truskawce, owocach cytrusowych, dzikiej róży i innych owocach i warzywach.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi