Zdrowe składniki: Kalafior
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kalafior

Pochodzi z Cypru, dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany już w starożytnym Rzymie i Grecji. W Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski królowa Bona.

Kalafior to jedno z cenniejszych warzyw. Zawiera: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witamy K, B1, B2, B6, C, kwasy nikotynowy i pantotenowy. Przykry zapach w trakcie gotowania zawdzięcza siarce, wydzielającej się pod wpływem wysokiej temperatury.

Kalafior jest doskonałym składnikiem zup jarzynowych i zapiekanek. Można z niego przygotowywać pasty i sosy.

Wartość kaloryczna 31 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi