Zdrowe składniki: Płatki owsiane
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Płatki owsiane

PŁATKI OWSIANE - wśród naukowców określane produktem XXI wieku. Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.

Około 95 % zbiorów owsa przerabia się na karmę dla zwierząt. Ziarna owsa pozbawia się łuski i gniecie - w ten sposób w płatkach pozostaje cała wartość odżywcza owsa.
Płatki owsiane są bogatym źródłem witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowego, dzięki czemu skutecznie przeciwdziałają stanom napięcia nerwowego i zmęczeniu. Polepszają również pamięć i zdolność koncentracji.
Płatki owsiane zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu i czyści organizm ze złogów cholesterolowych.
Otręby owsiane są polecane ludziom chorym na cukrzyce, ponieważ wyrównują poziom glukozy we krwi.
Tłuszcz zawarty w płatkach owsianych zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane chronią również przewód pokarmowy i przyspieszają przemianę materii.

Płatki owsiane to wspaniała podstawa śniadań - musli z owocami, deserów. Są bazą ciekawych, pełnoziarnistych ciast i ciasteczek. Na bazie płatków przygotowuje się kotlety warzywne i pasztety.

Wartość kaloryczna 366 kcal na 100 gram.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi