Płatki owsiane
PŁATKI OWSIANE - wśród naukowców określane produktem XXI wieku. Zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne.

Płatki owsiane są bogatym źródłem witaminy B6, B1 i kwasu pantotenowego, dzięki czemu skutecznie przeciwdziałają stanom napięcia nerwowego i zmęczeniu. Polepszają również pamięć i zdolność koncentracji.
Płatki owsiane zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu i czyści organizm ze złogów cholesterolowych.
Otręby owsiane są polecane ludziom chorym na cukrzyce, ponieważ wyrównują poziom glukozy we krwi.
Tłuszcz zawarty w płatkach owsianych zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane chronią również przewód pokarmowy i przyspieszają przemianę materii.
Płatki owsiane to wspaniała podstawa śniadań - musli z owocami, deserów. Są bazą ciekawych, pełnoziarnistych ciast i ciasteczek. Na bazie płatków przygotowuje się kotlety warzywne i pasztety.
Wartość kaloryczna 366 kcal na 100 gram.