Zdrowe składniki: Jogurt
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Jogurt

JOGURT - fermentowany napój mleczny, znany od tysięcy lat. Jego nazwa pochodzi od tureckich słów "ya-urt", co oznacza kwaśne mleko.

Jogurt zawiera 3,3 % białka, od 2 do 6 % tłuszczu, 3,1 % cukru, 0,8 % kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. W jednej szklance jogurtu znajduje sie 415 mg dobrze przyswajalnego wapnia, wiele witamin (szczególnie z grupy B) i biopierwiastków (wapń i fosfor).

Dzięki zagęszczeniu jogurt ma wyższą wartość odżywczą od mleka i powinien być stałym składnikiem diety.

Jogurt pomaga w odtworzeniu w przewodzie pokarmowym korzystnych dla organizmu bakterii. Dzięki temu doskonale wspomaga proces trawienia i działanie systemu immunologicznego. Wzmacnia odporność na zarazki gruźlicy i tyfusu, przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, działa uspokajająco przy nadpobudliwości nerwowej i bezsenności, przeciwdziała cukrzycy i miażdżycy naczyń krwionośnych.

Warto pamiętać, że jogurt ma właściwości wychładzające - zimą należy używać go z umiarem. Jogurtu nie podaje się dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia ze względu na to, że zawiera trudno przyswajalną formę kwasu mlekowego.


Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi