Mleko Kozie
MLEKO KOZIE - jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.
MLEKO KOZIE - jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.Białko mleka koziego ma korzystniejszy skład niż białko krowie. Kuleczki tłuszczu w nim występujące są 3 razy mniejsze niż krople tłuszczu w mleku krowim, dlatego są łatwiej przyswajalne. Tłuszcz kozi zawiera również więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mleko krowie zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminę C. Zawiera dużo soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru.
Mleko kozie ma niewiele witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza, co przy długotrwałym spożyciu może pogorszyć jakość krwi. Wysoka zawartość jonów chloru i potasu nie jest zbyt korzystna dla organizmu, dobrze jest więc rozcieńczać mleko przed spożyciem.
Smak mleka zależy od tego jak są hodowane kozy. Zwierzęta przebywające w oborze dają mleko o specyficznym posmaku "kozła". Jeśli zwierzęta żyją na swobodzie zapach znika.
Mleko kozie jest również wspaniałym kosmetykiem - wygładza i nawilża skórę, łagodzi podrażnienia. Jest cennym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych.