Zdrowe składniki: Mleko Kozie
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Mleko Kozie

MLEKO KOZIE - jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.

MLEKO KOZIE - jeden z najstarszych pokarmów człowieka. Kozy towarzyszyły człowiekowi od zarania dziejów. Ich mleko jest łatwiej przyswajalne od mleka krowiego.
Białko mleka koziego ma korzystniejszy skład niż białko krowie. Kuleczki tłuszczu w nim występujące są 3 razy mniejsze niż krople tłuszczu w mleku krowim, dlatego są łatwiej przyswajalne. Tłuszcz kozi zawiera również więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mleko krowie zawiera również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminę C. Zawiera dużo soli mineralnych, głównie wapnia, fosforu, potasu i chloru.
Mleko kozie ma niewiele witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza, co przy długotrwałym spożyciu może pogorszyć jakość krwi. Wysoka zawartość jonów chloru i potasu nie jest zbyt korzystna dla organizmu, dobrze jest więc rozcieńczać mleko przed spożyciem.
Smak mleka zależy od tego jak są hodowane kozy. Zwierzęta przebywające w oborze dają mleko o specyficznym posmaku "kozła". Jeśli zwierzęta żyją na swobodzie zapach znika.
Mleko kozie jest również wspaniałym kosmetykiem - wygładza i nawilża skórę, łagodzi podrażnienia. Jest cennym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi