Curry
CURRY - mieszanka sproszkowanych przypraw, znana od tysięcy lat. W Indiach jest przyprawą narodową.
Curry ulepszano w ciągu wieków, niektóre zestawy curry są do dziś trzymane w ścisłej tajemnicy. Do Europy przywędrowała dopiero w XVIII wieku - przywieźli ją kupcy i żołnierze kolonii brytyjskiej.W skład curry wchodzą przyprawy - kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. Curry z regionów o najgorętszym klimacie zawiera więcej ostrych przypraw. W Indiach używa się setek rodzajów mieszanek curry.
Oprócz wartości smakowych curry pobudza również trawienie i skutecznie wspomaga diety odchudzające. Nadaje potrawom piękny, żółto-pomarańczowy kolor.
Jest to przyprawa szczególnie wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją przechowywać w szczelnym opakowaniu i w ciemnym miejscu.