Zdrowe składniki: Jagody
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Jagody

JAGODY (borówka czernica) - w stanie dzikim rozpowszechnione na całej północnej półkuli, szczególnie w północnej i środkowej Europie. W Polsce najczęściej spotykane w lasach iglastych, na porębach i wrzosowiskach.

Jagody zawierają duże ilości cukrów, pektyny, alkohole, garbniki, karotenoidy. Zawierają również enzymy o działaniu zbliżonym do penicyliny. Poza tym kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy i mlekowy. Dalej - sole mineralne - wapń, żelazo, siarkę, potas i duże ilości manganu. Są również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, B1, P, PP i D i prowitaminy A. W liściach jagód znajdują się kwasy organiczne, sole mineralne (dużo manganu) i inozyd obniżający poziom cukru we krwi.

Jagody odkryły plemiona słowiańskie, nie znano ich w starożytności. Na terenach północnej Europy były jednym z najstarszych leków. Owoce jagód mają silne właściwości przeciwbiegunkowe - nawet w przewlekłych biegunkach zakaźnych - ale tylko wtedy, gdy są suszone lub gotowane. Surowe powodują rozwolnienie - czyli mają zupełnie odwrotny skutek.
Jagody mają również działanie bakteriobójcze - niszczą nawet gronkowce i paciorkowce. Owoce jagód są zasadotwórcze.
Z jagód robi się soki, syropy, dżemy oraz nalewki na winie lub wódce. Świetnie smakują jako nadzienie do pierogów.
Surowcem leczniczym są owoce suszone.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi