Jagody
JAGODY (borówka czernica) - w stanie dzikim rozpowszechnione na całej północnej półkuli, szczególnie w północnej i środkowej Europie. W Polsce najczęściej spotykane w lasach iglastych, na porębach i wrzosowiskach.
Jagody zawierają duże ilości cukrów, pektyny, alkohole, garbniki, karotenoidy. Zawierają również enzymy o działaniu zbliżonym do penicyliny. Poza tym kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy i mlekowy. Dalej - sole mineralne - wapń, żelazo, siarkę, potas i duże ilości manganu. Są również bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, B1, P, PP i D i prowitaminy A. W liściach jagód znajdują się kwasy organiczne, sole mineralne (dużo manganu) i inozyd obniżający poziom cukru we krwi.Jagody odkryły plemiona słowiańskie, nie znano ich w starożytności. Na terenach północnej Europy były jednym z najstarszych leków. Owoce jagód mają silne właściwości przeciwbiegunkowe - nawet w przewlekłych biegunkach zakaźnych - ale tylko wtedy, gdy są suszone lub gotowane. Surowe powodują rozwolnienie - czyli mają zupełnie odwrotny skutek.
Jagody mają również działanie bakteriobójcze - niszczą nawet gronkowce i paciorkowce. Owoce jagód są zasadotwórcze.
Z jagód robi się soki, syropy, dżemy oraz nalewki na winie lub wódce. Świetnie smakują jako nadzienie do pierogów.
Surowcem leczniczym są owoce suszone.