Szpinak
SZPINAK - jest to cenne warzywo o działaniu oczyszczającym. Liście szpinaku zawierają wiele biologicznie czynnych substancji.
Znajdujemy w nim białko, cukry proste, sacharozę, błonnik pokarmowy, cholinę. Spośród witamin dużo jest w nim karotenoidów oraz witaminy P. W mniejszych ilościach występują witaminy C, B1, B2, K, kwas nikotynowy i foliowy. Są też w szpinaku ważne składniki mineralne - wapń, żelazo, sód, jod, chrom, siarka, chlor, cynk, mangan, molibden.Szpinak ma szerokie zastosowanie w kuchni - jako dodatek do potraw, składnik pesto i różnych sosów do makaronów i ryżu, jako nadzienie do pierogów i naleśników.
Szpinak polecany jest w diecie chorych na anemię, przy niedoborach witamin i soli mineralnych i w okresach rekonwalescencji. W medycynie naturalnej szpinak poleca się jako warzywo odmładzające i zapobiegające starzeniu. Liście szpinaku gotowane z dodatkiem oleju można stosować jako okłady na oparzenia, liszaje, zranienia, opryszczki i łupież.