Zdrowe składniki: Seler naciowy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Seler naciowy

Seler naciowy to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Już w starożytności Egipcjanie używali dziko rosnącego selera do przyrządzania posiłków. Starożytni Grecy dekorowali głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich liśćmi i łodygami selera.

Seler jest spokrewniony z pietruszką i posiada wszystkie jej walory odżywcze. Najbardziej popularny gatunek ma mocne łodygi zakończone dużą ilością zielonych liści.
Seler naciowy pochodzi z Eurazji, gdzie rośnie dziko w słonych glebach w pobliżu wybrzeży morskich. Spotyka się go również w stanie dzikim na nadmorskich terenach Europy. Od dawna uprawia się go również jako warzywo ogrodowe w klimatach umiarkowanych. Hodowany seler naciowy jest mniej aromatyczny niż ten, który występuje dziko.
Do Polski sprowadzili go włoscy ogrodnicy, którzy przyjechali razem z królową Boną w XVII wieku.
Seler naciowy zawiera witaminy A, C (dwa razy więcej niż owoce cytrusowe), PP i witaminy z grupy B. Jest niezwykle bogaty w sole mineralne: fosfor (najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych), potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan i cynk. Zawiera również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt. Witaminy zawarte w selerze działają oczyszczająco na krew i spowalniają procesy starzenia (przyspieszają regenerację tkanek włącznie ze skórą).
Nasiona i łodygi selera naciowego zawierają związek chemiczny nazywany phthalide, który ma właściwości uspokajające. W medycynie chińskiej poleca się używanie soku z selera naciowego do redukcji wysokiego ciśnienia. Sok miesza się w równych ilościach z miodem i używa się trzy razy dziennie po około 8 łyżeczek. Sok z selera naciowego można łączyć z sokiem z marchwi i pić szklankę dziennie na skołatane nerwy. Taki sok czyści również organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ opornościowy.

Seler naciowy działa leczniczo w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, nerek i przy reumatyzmie. Poleca się go również w dietach leczących otyłość - 100 gram zawiera tylko 32 kcal. Ponadto dodawany do potraw może z powodzeniem zastąpić sól.
Nasiona selera naciowego posiadają właściwości lecznicze i są od dawna używane w medycynie ludowej. Pomagają na niestrawność i wzdęcia, działają jako środek moczopędny. Używa się ich również w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli i reumatyzmu.
Nasiona selera wspomagają pracę nerek, pomagają im pozbyć się moczanów i innych, szkodliwych produktów przemiany materii. Pomagają również przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Z zielonych liści selera naciowego można przyrządzić skuteczna miksturę na kaszel: tniemy na kawałki 3 łodygi selera i gotujemy w litrze wody przez 10 minut. Odcedzamy, łączymy 1:1 z mlekiem i pijemy szklankę ciepłego napoju rano.

Bardzo polecam również napoje i soki z dodatkiem selera naciowego, na przykład: wyciskamy sok z selera naciowego, czerwonej papryki i łączymy z sokiem z pomidorów. Podajemy z posiekaną, świeżą bazylią.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi