Zdrowe składniki: Majowe pokrzywy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Majowe pokrzywy

Pokrzywa to chyba najmniej lubiany chwast - jest ekspansywna i parząca. Ale zanim wyplenimy ją ze swoich ogródków przyjrzyjmy się jej wyjątkowym właściwościom. Może zamiast wyrzucać ją na kompost zaparzymy z niej herbatkę?


Pokrzywa występuje prawie na całej kuli ziemskiej, choć najwięcej jej rośnie w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce jest uznawana za pospolity chwast ruderalny - nazwa pochodzi od tego, że najwięcej jej rośnie na śmieciowiskach, gruzach domów i przy starych płotach. Lubi miejsca zacienione, bogate w próchnicę i związki azotowe. Ciekawostką jest, że najlepiej rośnie w miejscach krzyżujących się żył wodnych.
Parząca substancja w pokrzywie zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego. Liście są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, oraz szereg składników mineralnych - wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Jej korzenie zawierają pektyny, polisacharydy oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne.
Pokrzywę znano i doceniano już w starożytności, wspomina ją Hipokrates, Dioskorydes oraz Pliniusz. W tym czasie używano jej jako leku gojącego i hamującego krwawienia. Była również traktowana w kuchni jak warzywo.

Od XII wieku pokrzywa była głównie rośliną przemysłową stosowaną we włókiennictwie. Słowianie od najdawniejszych czasów przypisywali jej właściwości magiczne. W przeddzień św. Jana zabezpieczano się przed demonami, zawieszając ją u wejścia do chat lub na bramach. Na polach wiechy z pokrzywy chroniły zasiewy od uroków. Przed nadejściem burzy palono pokrzywę wierząc, że dym rozpędzi chmury i ustrzeże od piorunów. Także tkaniny sporządzone z jej włókien miały odstraszać demony. W XVII wieku najwięcej tkanin wyrabiano właśnie z pokrzywy. Potem wyparły ją bawełna i jedwab.

Już Syreniusz wspomina, że liście pokrzywy gotowane w winie "leczyły i czyściły żołądek, kurczenie w kiszkach i wywrotności w żywocie rozpędzały, zaś pokrzywy młode ze ślimakami gotowane żołądek zmiękczały". Nasiona gotowane z winem pito przy zatruciu grzybami, przy ukąszeniach gadów i zatruciach szalejem. Utarte liście pokrzywy wkładane do nosa miały hamować krwawienia. Stare pisma zielarskie radziły: "aby się nie zmordować w tańcu i chodzeniu dalekim, włożyć w obuwie pod same podeszwy pokrzywowego liścia."

Trudno byłoby dziś traktować dosłownie takie rady, ale, na szczęście, pokrzywa w czasach dzisiejszych ma równie szerokie zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.
Ziele pokrzywy jest skutecznym lekiem na anemię - posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek. Stosuje się ją również przy braku mikroelementów.
Substancje czynne z pokrzywy działają oczyszczająco, uwalniają organizm ze złogów toksyn, zwiększają wydalanie z organizmu chlorków i mocznika, poprawiają pracę wątroby i zmniejszają nadmierną potliwość. Dzięki działaniu moczopędnemu pokrzywę stosuje się w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej.
Dzięki zawartości witaminy K pokrzywa wspomaga hamowanie krwawień wewnętrznych. Także świeże, pogniecione pokrzywy stosowano jako opatrunek tamujący krew.
Najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa. Dlatego właśnie w maju warto jest się z nią zaprzyjaźnić. Można ją przyrządzać jak szpinak, gotować z niej zupy, robić sałatki, twarogi, jajecznicę, omlety i pasty. W maju zbieramy do jedzenia młode pędy, później tylko młode liście i wierzchołki pędów. Przed przygotowaniem dobrze jest ją sparzyć w gorącej wodzie.

Bardzo polecam również wiosenną kurację pokrzywową, która pomaga oczyścić organizm z trucizn nagromadzonych w czasie zimy: wyciskamy w sokowirówce sok ze świeżych pokrzyw i pijemy 1-2 łyżki dziennie przez okres dwóch tygodni. Sok można doprawić miodem i cytryną. Taka kuracja wspomaga również odchudzanie ?
Pokrzywa to również doskonały specyfik kosmetyczny - popularna jest przede wszystkim jako środek na wzmocnienie włosów i zapobiegający łupieżowi. Wystarczy zaparzyć liście pokrzywy wrzątkiem i po naciągnięciu i wystudzeniu płukać umyte włosy. Taka płukanka nie nadaje się do włosów jasnych, bo barwi lekko na zielono.
Jeśli chcemy wykonać płukankę, która może dłużej postać - garść świeżych liści zaparzamy 1 litrem wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem 3 godziny. Potem przecedzamy i mieszamy z 1 litrem octu jabłkowego. Przelewamy do butelki i masujemy płynem włosy po umyciu. Taka kuracja wzmacnia włosy i nadaje im piękny połysk.
Bardzo polecam również majowe kąpiele pokrzywowe: świeże pokrzywy tłuczemy na miazgę, wkładamy do woreczka z gazy i umieszczamy pod strumieniem gorącej wody lejącej się do wanny. Leżymy w kąpieli do 20 minut. Skóra po takiej kąpieli jest wyraźnie odświeżona i odżywiona. Jest to również dobry zabieg na bóle reumatyczne.
Bardzo Wam polecam wiosenne kuracje z pokrzyw. A jeśli wydaje się Wam to zbyt skomplikowane, to zachęcam do zastosowania pokrzywy jako warzywa w kuchni - jest naprawdę smaczna!
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi