Garam masala
Garam masala to przyprawa rodem z Indii. Jest to drobno mielona mieszanka przypraw, którą można zrobić sobie również w domu. Świetnie podnosi smak duszonych warzyw, ryżu i zup.
Do zrobienia masali potrzebujemy:1 łyżkę ziaren czarnego pieprzu
1 łyżkę kminu rzymskiego
1 czubatą łyżeczkę goździków
1 czubatą łyżeczkę nasion kopru włoskiego
1 łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej
5 strąków kardamonu
5 liści laurowych
8 cm kawałek kory cynamonu
1 gwiazdę anyżu Wrzucamy wszystkie przyprawy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut często mieszając drewnianą łyżką. Patelnię odstawiamy z ognia i czekamy aż mieszanka przestygnie.
Po przestygnięciu mielimy w młynku i przesiewamy mieszankę przez drobne sitko.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.