Poziomka
Poziomka - owoc znany już w starożytnym Rzymie. Odżywiały się nią pierwotne plemiona słowiańskie. W XVI wieku we Francji wprowadzono ją do uprawy jako roślinę ozdobną, uważając jednocześnie za leczniczą.
Owoce poziomki zawierają dużą ilość witaminy C, witaminy B1, B2, B6, K i PP. Oprócz tego: sole mineralne - fosfor, żelazo, wapń i kobalt oraz kwasy organiczne. Jedzenie poziomek jest szczególnie zalecane dzieciom, osobom starszym i rekonwalescentom, ponieważ są bogactwem soli mineralnych.Dużą wartość leczniczą i odżywczą mają również liście poziomki, który działa moczopędnie, przeciwbiegunkowo, reguluje ciśnienie.
Herbatka z liści poziomki, jeżyny i maliny skutecznie wspomaga diety odchudzające.
Napar z liści poziomki oczyszcza skórę i działa ściągająco. Maseczka z roztartych poziomek działa regenerująco na skórę, usuwając z niej plamy i piegi.