Zdrowe składniki: Szałwia
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Szałwia

Szałwia - jedna z najcenniejszych roślin leczniczych i przyprawowych. W średniowieczu powtarzano: "kto ma szałwię w ogrodzie, tego bieda nie ubodzie". Znana już w starożytności, opisywali ją: Hipokrates, Pliniusz Stary i Dioskorydes.

Szałwia występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego i w Ameryce Północnej. W Polsce można ją uprawiać w ogrodach.
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego "salvus" co oznacza ".zdrowie".
Liście szałwi dodaje się do twarogów, past, sałatek i napojów.
Szałwi używa się również do przyprawiania mięs i ryb. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Surowcem leczniczym są liście lub gęsto ulistnione wierzchołki pędów. W liściach występuje olejek eteryczny (do 2,5%) -stąd charakterystyczny, korzenny zapach surowca -oraz substancje o charakterze garbników (polifenole).

Zewnętrznie stosuje się szałwię w postaci naparów jako skuteczny lek przeciwzapalny, odkażający i ściągający do płukania gardła i jamy ustnej w anginie, chrypce, zapaleniu dziąseł oraz w formie okładów na trudno gojące się rany. Wewnętrznie surowiec podaje się w postaci naparu, nalewki lub ekstraktu w nieżytach i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, wzdęciach oraz przewlekłych biegunkach.

Szałwię od zawsze uznawano za roślinę magiczną używaną przy obrzędach.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi