Śliwka
ŚLIWKA - owoc znany już w starożytnym Egipcie, gdzie wkładano je do grobowców w celu zapewnienia godziwego posiłku w zaświatach. Do Europy trafiły również w starożytności. Dzika śliwka była wykorzystywana również przez Etrusków. W cesarstwie rzymskim uprawiano je w sadach.
W czasach dzisiejszych istnieje około 6 tysięcy odmian śliwek hodowlanych.Śliwki są odżywcze i niskokaloryczne. Ze względu na zawartość potasu śliwki zaleca się także osobom cierpiącym na nadciśnienie. Potas jest antagonistą sodu, który jest składnikiem np. soli kuchennej. To oznacza, że pierwiastek ten działa przeciwstawnie do sodu i może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Suszone śliwki są bogate w błonnik, dzięki czemu ułatwiają spalanie tłuszczu. Dzięki zawartości dużej ilości pektyn suszone śliwki dają uczucie sytości przy niewielkim udziale kalorii - warto jest używać ich w czasie odchudzania. Pektyny spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu. Błonnik w śliwkach hamuje wchłanianie przez organizm cholesterolu. Oprócz tego suszone śliwki neutralizują nadmiar wydzielanych kwasów trawiennych, działają pobudzająco na perystaltykę jelit - zapobiegają zaparciom, przeciwdziałają zatruciom.
Śliwki to doskonały dodatek do posiłków - do płatków śniadaniowych, jogurtów, sałatek, sosów, gulaszów.
Wartość kaloryczna - surowe śliwki 24 kcal na 100 gram, suszone śliwki 200 kcal na 100 gram.