Morwa biała
MORWA BIAŁA - drzewo lub krzew owocowy, występujący w Chinach, Korei i Japonii. W Chinach uprawiano ją już 5 tysięcy lat temu jako pokarm dla jedwabników. W Europie zaczęto ją uprawiać w XII wieku. W Polsce spotyka się morwę białą, w cieplejszym klimacie występują również morwy czarne i czerwone.
Od najdawniejszych czasów ludy azjatyckie używały świeżych lub suszonych owoców morwy do słodzenia i barwienia napojów i potraw.Owoce morwy nadają się do spożycia na surowo, jak również jako soki, marmolady i wina.
Morwa biała ma cenne właściwości lecznicze - wyrównuje i stabilizuje poziom cukru, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL. Liście morwy białej, hamując działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, zapobiegają metabolizmowi cukrów złożonych w glukozę, a przez to ograniczają jej wchłanianie przez organizm.
Biała morwa obniża wyraźnie łaknienie na słodycze.
Jest to również najnowsze odkrycie w kosmetyce medycznej - zaczęto ją stosować jako skuteczny lek na przebarwienia. Morwa również hamuje podrażnienia i działa przeciwzapalnie.