Zdrowe składniki: Morwa biała
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Morwa biała

MORWA BIAŁA - drzewo lub krzew owocowy, występujący w Chinach, Korei i Japonii. W Chinach uprawiano ją już 5 tysięcy lat temu jako pokarm dla jedwabników. W Europie zaczęto ją uprawiać w XII wieku. W Polsce spotyka się morwę białą, w cieplejszym klimacie występują również morwy czarne i czerwone.

Od najdawniejszych czasów ludy azjatyckie używały świeżych lub suszonych owoców morwy do słodzenia i barwienia napojów i potraw.
Owoce morwy nadają się do spożycia na surowo, jak również jako soki, marmolady i wina.
Morwa biała ma cenne właściwości lecznicze - wyrównuje i stabilizuje poziom cukru, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL. Liście morwy białej, hamując działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów, zapobiegają metabolizmowi cukrów złożonych w glukozę, a przez to ograniczają jej wchłanianie przez organizm.
Biała morwa obniża wyraźnie łaknienie na słodycze.
Jest to również najnowsze odkrycie w kosmetyce medycznej - zaczęto ją stosować jako skuteczny lek na przebarwienia. Morwa również hamuje podrażnienia i działa przeciwzapalnie.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi