Tofu
TOFU - biały ser produkowany z mleka sojowego, do którego, w trakcie produkcji dodaje się substancję o właściwościach żelatyny, pochodzącą z wodorostów albo siarczan wapnia, który ma również właściwości żelujące a do tego wzbogaca ser w wapń.
Historia tofu sięga dwóch tysięcy lat. Wynaleziono go w Chinach lub Korei (spór o miejsce jego powstania jest nierozstrzygnięty). Tofu stało się popularne w krajach Azji Wschodniej w następstwie rozpowszechniania buddyzmu - w VI-VIII wieku. Buddyści zastępowali wtedy mięso tofu.Dziś tofu jest jednym z głównych składników kuchni orientalnych, a w diecie wegetariańskiej jest ważnym źródłem białka. Poza pełnowartościowym białkiem zawiera lecytynę, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi tofu wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, wątroby, nerek i wpływa na obniżenie cukru we krwi.
Tofu nie ma wyraźnego smaku - przyjmuje smak przypraw stosowanych w trakcie przyrządzania potraw. Rozróżniamy tofu jedwabiste (o konsystencji śmietany), twarde, yakidofu (lekko opieczone), Chou-dofu (pleśniowe), Xijn Gan dofu (wędzone).