Zdrowe składniki: Fasola
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Fasola

FASOLA - może być zwykła albo wielkokwiatowa. Zwykła pochodzi z Ameryki Południowej, wielkokwiatowa z Ameryki Środkowej. W wieku XVI przywieziono ją do Hiszpanii i Portugalii skąd rozpowszechniła się na cały świat.

Fasola jest bardzo cennym warzywem. Jest najbogatszym źródłem białka roślinnego, jego zawartość waha się w granicach 21,4-25,5 %. Jest to białko wysokiej wartości biologicznej. Poza tym w fasoli znajduje się dużo soli mineralnych - sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, karoteny, witamina C i witaminy z grupy B.

Ze względu na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie grupy odmian fasoli: odmiana włóknista - przeznaczona na suche nasiona orz odmiana bezwłóknista - fasola szparagowa.

Fasola szparagowa zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Wspiera również działanie insuliny, regulując tym samym poziom cukru we krwi.

Fasolka szparagowa ma znacznie niższą wartość energetyczną niż fasola zwykła. Jest również zasobniejsza w witaminę C i Beta-karoten.
Wartość energetyczna fasoli szparagowej - 27 kcal na 100 gram zaś ziarna suchego fasoli 340 kcal na 100 gram.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi