Ajurweda na wzmocnienie odporności i podtrzymanie młodości
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ajurweda na wzmocnienie odporności i podtrzymanie młodości

piątek, 14 stycznia 2022

Agnieszka Kunicka

Nazwa „ Chyawanprash” pochodzi od imienia legendarnego mędrca Chawana, który był joginem mieszkającym w puszczy. Opracował tę specjalną ziołową mieszankę aby przywrócić młodość i siły witalne. Jej receptura została zamieszczona w klasycznym tekście ajurwedyjskim Charaka Samhita.

Rozmawiamy z Elżbietą Żuk - Widmańską:

Jakie suplementy ajurwedyjskie poleca Pani na wzmocnienie odporności i podtrzymanie młodości?

Jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych suplementów ajurwedyjskich jest Chyawanprasha. Jest on przygotowany według tradycyjnych receptur ajurwedyjskich.

Nazwa „ Chyawanprash” pochodzi od imienia legendarnego mędrca Chawana, który był joginem mieszkającym w puszczy. Opracował tę specjalną ziołową mieszankę aby przywrócić młodość i siły witalne. Jej receptura została zamieszczona w klasycznym tekście ajurwedyjskim Charaka Samhita. Uznany jest za najlepszy tonik na poprawę odporności, odmładzania i dodania energii życiowej.

Według ajurwedy zalicza się on do tak zwanej grupy Rasayan, czyli środków przedłużających życie człowieka. Chyavanprasch pomaga usunąć toksyny z ciała, wzmacnia serce poprzez obniżenie poziomu cholesterolu i opóźnia proces starzenia dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Pozwala utrzymać wagę ciała w równowadze, jeśli masz niedowagę pomoże ci przybrać na wadze, jeśli masz nadwagę pomoże zgubić zbędne kilogramy poprzez poprawę metabolizmu

- Skład jest bardzo bogaty, które z tych składników są najbardziej godne uwagi i dlaczego?

Głównym składnikiem Chyawanprasha jest Amla czyli indyjski agrest. Pulpę z amli miesza się z wywarem z ponad 40 ziół i przypraw ajurwedyjskich.

Oto kilka ze składników:

Amla czyli indyjski agrest – ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C poprawia odporność, metabolizm i zapobiega infekcjom bakteryjnym. Wspomaga trawienie

Bala - Malwa indyjska – regeneruje i dodaje energii

Guduchi – poprawia odporność i pozwala zmniejszyć poziom cholesterolu

Kardamon - jest bardzo silnym antyoksydantem, pozwala utrzymać poziom cholesterolu i ciśnienie. Pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, łagodzi kaszel.

Pieprz długi - pozytywny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy. Stymuluje on trawienie.

Kurkuma - bardzo silny przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, a także antynowotworowym i odtruwającym.

- Czy ten preparat jest w pełni bezpieczny?

Tak jest bezpieczny, należy jednak stosować go według wskazań na opakowaniu. Chyawanprasha nie podaje się kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym. Nie jest on wskazany dla diabetyków (w tej chwili jest już dostępna wersja bez cukru).

Elżbieta Żuk - Widmańska
Ajurwedą zajmuję się od 2004 roku. Wiedzę o niej zdobywałam bezpośrednio w Instytucie Jiva Ayurveda w Indiach. Moim nauczycielem był słynny dr Partapa Chauhan. Idąc za wskazówkami holistycznej nauki, w sposób naturalny uzupełniałam edukację, kursami masaży ajurwedyjskich w School of Ayurveda and Panchacarma w Kanoor. Stworzyłam portal internetowy ajurweda.pl. Jestem autorką przekładu z angielskiego książki Dr Partapa Chauhana „Ajurweda jak dbać o siebie i być zdrowym”.

DOSTĘPNY TUTAJ:

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Zdrowie
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi