Woda z miedzianego naczynia
poniedziałek, 25 kwietnia 2022
W wielu kulturach od setek lat ceniono miedź za jej właściwości prozdrowotne. W jednym najstarszych traktatów medycznych: papirusie Ebersa (1550 r. p.n.e.), zaleca się leczenie stanów zapalnych za pomocą miedzi.
Miedziane ozdoby nosi się tradycyjnie w kulturach tak różnych jak Masajowie, Indianie Pueblo czy Szerpowie - dla ochrony przed bólem i dla zwiększenia wytrzymałości.
Zgodnie z naukami ajurwedy, woda miedziana ma zrównoważyć działanie trzech dosz (Vata, Pitta i Kapha), wzmocnić układ odpornościowy, spowolnić proces starzenia, stymulować mózg i działać jako naturalny przeciwutleniacz.
Aby korzystać z dobrodziejstw wody miedzianej wystarczy przechować wodę przez noc w miedzianym naczyniu. Miedziany dzbanek czy kubek jest nie tylko pięknym elementem dekoracyjnym. Główną ich zaletą jest to, że woda w takim dzbanku zostaje nasycona jonami miedzi i staje się wówczas eliksirem dla organizmu i skóry, o idealnym pH (7,5).
Współczesne badania kosmetyczne i kliniczne potwierdzają, że miedź pomaga w powstawaniu kolagenu i elastyny, co przyczynia się do utrzymania skóry w dobrej kondycji. Ponadto, jony miedzi odgrywają kluczową rolę przy produkcji kwasu hialuronowego. W efekcie nasza skóra staje się bardziej zdrowa, elastyczna i pozbawiona zmarszczek. Miedź działa silnie przeciwzapalnie, co w efekcie przekłada się na szybsze leczenie wszelkiego rodzaju ran na ciele, czy trądziku. Pomaga ona także w produkcji melaniny, odpowiedzialnej za kolor skóry, czy włosów.
Nowożytne badania potwierdzają również silne działanie antyseptyczne, powierzchniowo czynnej miedzi.
Jony miedzi w wodzie działają jak antidotum wobec toksycznego wpływu wolnych rodników, uznawanych przez współczesny świat za źródło wielu poważnych chorób. Przechowywanie wody w miedzianych naczyniach redukuje również poziom chloru i ołowiu.
Ajurweda zaleca wypijanie 0,5 litra wody miedzianej dziennie. Dodatkowo warto przemywać twarz wodą miedzianą rano i wieczorem oraz rano czyścić język z nalotu miedzianym czyścikiem.
Większość z nas sięga po wodę mineralną lub źródlaną w plastikowej butelce. Niestety plastik, zwłaszcza w wysokiej temperaturze, np. wystawiony na działanie promieni słonecznych, może silnie wpłynąć na jakość wody, czyniąc ją wręcz szkodliwą dla naszego organizmu. Warto też pamiętać, iż same butelki plastikowe rozkładają się w przyrodzie przez ok. 500 lat, stanowiąc zagrożenie dla fauny i flory.
Doskonałym rozwiązaniem są butelki i termosy wykonane z czystej miedzi, możemy z nich korzystać i w domu i w podróży.
Miedziane naczynia powinny być regularnie utrzymywane w czystości. W tym celu średnio co dwa, trzy dni czyścimy naczynia z nalotu delikatną gąbką z sokiem z cytryny i soli kuchennej w równej proporcji (2 łyżki stołowe soku z cytryny i 2 łyżki stołowe soli kuchennej).