Czas na smakowite chrupanie! - chipsy buraczane :)
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Czas na smakowite chrupanie! - chipsy buraczane :)

poniedziałek, 27 października 2014

Paulina Szpargała

Burak nie musi być nudny! A dobrze wypieczony i przyprawiony nabiera całkiem innego charakterku :-). Na coraz dłuższe, jesienne wieczory serwujemy pomysł na smakowitą i zdrową przekąskę - chipsy z buraka. Użyj ulubionych dodatków i chrup do woli z lekkością w żołądku!

Do właściwości leczniczych buraka z pewnością nie trzeba nikogo przekonywać. Warto jednak pamiętać, iż dzięki zawartym w nich antocyjanom możemy zapobiegać nowotworom, wspierać układ krwionośny i odporność, a także "zatrzymać" młodość na dłużej. Osoby z tendencją do anemii, apatii i wysokiego ciśnienia nie powinny żałować sobie tej mineralnej bomby i regularnie spożywać świeży sok z buraka. To czerwone warzywo przesycone jest m.in. żelazem, magnezem, potasem, wapniem, sodem, cynkiem, fluorem oraz mało popularnym wśród warzyw - cezem i rubidem. Buraki posiadają także sporo kwasu foliowego, niezastąpionego w prawidłowym rozwoju płodu oraz w oczyszczeniu krwi z homocysteiny, wywołującej choroby serca. Dieta bogata w czerwonych przyjaciół pomaga utrzymać cholesterol na optymalnym poziomie i przeciwdziałać zwyrodnieniem naczyń krwionośnych.

Pełni właściwości możemy doświadczać popijając surowy sok z buraków, który przyspiesza produkcję czerwonych krwinek pomagając m.in. wyjść z białaczki. Ponieważ składniki mineralne buraków rozpuszczają się w wodzie, oprócz zup, warto poświęcić czas na ich upieczenie w skórce i obranie bezpośrednio przed jedzeniem. A póki co, dzielimy się jednym ze sposobów na świadomą konsumpcję buraczanej przekąski, w proporcjach dla 2. osób.

Potrzebne będą:

2 średnie buraki,
ulubione przyprawy (pieprz czarny i biały, odrobina soli, papryka chilly i bazylia z pewnością dodadzą smaku),
posiekany koperek i natka pietruszki.

Sposób przygotowania

Obierz buraki i pokrój w cienkie plasterki - im cieńsze tym szybciej się upieką i będą bardziej chrupiące. Nagrzej piekarnik do 250° C. Plasterki posyp przyprawami lub jeśli masz ochotę najpierw polej lekko olejem żeby przyprawy lepiej przylegały. Doprawione plasterki rozłóż w naczyniu żaroodpornym lekko nasmarowanym olejem lub na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 min. po 15 minutach przewróć na drugą stron i zaglądaj co jakiś czas do przekąski coby się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika I ostygnięciu, posyp koperkiem i natką pietruszki i zajadaj się do woli!

Smakowitości!

paulina@joga-joga.pl



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Zdrowie
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi