Zdrowie z natury. Żurawina - nie tylko na problemy z pęcherzem
wtorek, 2 grudnia 2014
Żurawina cieszy się coraz większą popularnością. Choć dostęp do świeżych i nieprzetworzonych owoców jest w naszym kraju dość ograniczony, warto sięgać chociażby po dobrej jakości soki z żurawiny, zawierające moc witamin i przeciwutleniaczy, a najzdrowiej przygotować je samodzielnie.
Późną jesienią oraz wiosną, w naszych lasach możemy napotkać dziko rosnącą Vaccinium Oxycoccus - żurawinę błotną - najczęściej występującą na Pomorzu Zachodnim oraz we wschodniej części Polski.
Żurawina jest krzewinką o małych, czerwonych owocach, zbliżonych kształtem do jagód i borówek. Choć najwięcej jest w niej witaminy C, jest także cennym źródłem karotenu, błonnika, witamin z grupy B (B1, B2, B6), wapnia, sodu, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i jodu. Zawarte w owocach flawonoidy (poliantocyjanidy) pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy zmniejszających ryzyko chorób nowotworowych.
Żurawinę zaleca się często przy niedoborach witamin i minerałów. Jest szczególnie pomocna w takich dolegliwościach, jak:
Według statystyk, problem zapalenia dróg moczowych dotyczy niemal co trzeciej kobiety. Mężczyzn spotyka ta przypadłość ośmiokrotnie rzadziej (ze względu na dłuższe przewody moczowe). Sok z żurawiny nie tylko przeciwdziała tej dolegliwości - działając antybakteryjnie i antygrzybicznie. Pomaga także przy zaburzeniach w oddawaniu moczu - problemie niewypróżniania pęcherza do końca oraz zbyt częstego oddawania moczu.
2. Choroby przyzębia i dziąseł
Antybakteryjne właściwości żurawiny są wykorzystywane także w profilaktyce chorób jamy ustnej. Ekstrakt z owoców powstrzymuje proces przedostawania się bakterii do dziąseł i zębów i zapobiega ich osadzaniu się - chroniąc m.in. przed próchnicą. Regularne płukanie ust sokiem z żurawiny redukuje ilość bakterii minimalizując tym samym zagrożenie chorobami przyzębia, dziąseł i śluzówki.
3. Przy wrzodach żołądka
Substancje zawarte w owocach żurawiny, stanowią naturalną barierę ochronną przed osadzaniem się bakterii na powłokach narządów wewnętrznych. Związki te chronią przed Escherichia coli i Helicobacter pylori - bakteriami odpowiedzialnymi za powstawanie wrzodów i innych problemów powiązanych ze śluzem żołądka.
Żurawina zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia - działa przeciwzakrzepowo, blokuje proces utleniania się cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Polecana jako stały element diety osobom szczególnie narażonym na miażdżycę. Flawonoidy obecne w żurawinie zbliżone są budową do tych występujących w czerwonym winie.
Pomimo swoich dobroczynnych właściwości, żurawina nie jest odpowiednia dla każdego. Zawiera szczawiany, które w skoncentrowanej formie mogą się krystalizować, co jest niekorzystne dla osób z kamieniami nerkowymi lub z tendencją do ich powstawania. Szczawiany utrudniają także wchłanianie wapnia - powinno się jej unikać przy problemach z osteoporozą. Nie powinniśmy łączyć także żurawiny z przyjmowaniem leków o działaniu przeciwzakrzepowym.
Jak zrobić sok z żurawinowych jagód?
Najbardziej dostępna na sklepowych półkach jest suszona żurawina - intensywnie kandyzowana cukrem, który kłóci się z jej leczniczymi właściwościami. Poza tym najwięcej witamin mają świeże owoce i przetwory nie przerabiane fabrycznie. Już pół kilo żurawinowych świeżynek wystarczy Ci do przygotowania naturalnego soku :)
Potrzebujesz:
pół kg owoców żurawiny,pół szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego),
garnka z wodą.
Dokładnie umyj owoce, przełóż do garnka i zalej wodą, aby całkowicie zakryła żurawinę. Gotuj do momentu, aż owoce rozgotują się lekko, a konsystencja zgęstnieje. Następnie odcedź przez sitko owoce od wywaru, w miarę możliwości odciśnij również sok z owoców, dodaj cukier i gotuj około 10 min. Gorący sok przelej do wyparzonych słoiczków lub szklanych butelek.
Samych smacznych i zdrowych soków żurawinowych!
paulina@joga-joga.pl