Wzmacniająca płukanka do włosów z łupin orzecha włoskiego
środa, 4 marca 2015
Polecana szczególnie do włosów brązowych - w miarę regularnego stosowania pogłębia odcień i nadaje iście orzechowe refleksy. Mikstura wzmacnia strukturę włosa i odżywia swą naturalną mocą - zarówno osłabione końcówki jak i cebulki włosów. Płukankę łatwo i szybko przygotujesz w domowy zaciszu - wystarczą łupiny orzecha włoskiego i garnek z wodą :)
Domowe płukanki do włosów na bazie naturalnych składników to nie tylko zdrowa i tania pielęgnacja bez zbędnej chemii, to także świetna okazja do świadomego kontaktu ze swoim ciałem sygnalizującym ewentualne problemy zdrowotne, m.in. poprzez kondycję skóry, włosów i paznokci. Reagując świadomie na komunikaty wysyłane przez nasz organizm, możemy skutecznie zadziałać również na najbardziej powierzchniowym poziomie.
Aby przygotować płukankę do jednorazowego użytku potrzebujesz:
- około 50 g (mały garnek) łupin orzecha włoskiego
- szklaną butelkę
- garnek z wodą
Przepłucz kilkakrotnie łupiny i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około 45 min. (im dłuższy czas gotowania, tym wody nabierze intensywniejszej barwy). Pozostaw do ostudzenia, aż temperatura będzie możliwa do użycia płukanki. Odcedź i przelej do poręcznej, szklanej butelki.
Jak stosować?
Najlepiej 2 razy w tygodniu po umyciu włosów przepłucz je ciepłą miksturą. Jeśli masz suche włosy, to pamiętaj koniecznie o nawilżeniu ich po "zabiegu" np. olejkiem.