Lecznicze napary z wiosennych kwiatów
środa, 15 kwietnia 2015
"Rzeczywistość jest wielką spiżarnią, w której znaleźć możemy wszystko, czego nam potrzeba (…)". Podczas gdy w przyrodzie trwa nieustanne kiełkowanie, zapachy i kolory rozlewają się i mieszają ze sobą finezyjnie, możemy obficie czerpać z hojności natury. Tym razem, niechaj kwiecisty kobierzec pierwiosnków i stokrotek będzie inspiracją do sporządzenia leczniczych naparów, z tychże wiosennych wspaniałości.
"Wiosna - żadne drzewo nie kwitnie bez siły kwitnienia,żaden kamień nie może obejść się bez zielonej wilgoci,
żadne stworzenie nie istnieje bez tych właściwości;
Także żywa wieczność nie może kwitnąć bez tej siły."
Hildegarda z Bingen
Napar z pierwiosnków
Zalecany przy bezsenności i stanach lękowych, podobnie jak napary z suszonych kwiatów: lilii wodnej, lipy, męczennicy, rumianku, głogu i lawendy.
Pierwiosnek wyniosły (Primula elatior) - kwitnie od marca do kwietnia, a nawet maja i wtedy właśnie należy zbierać jego świeże kwiaty. Pamiętać należy jednak, że jest rośliną pod ochroną, toteż najlepiej wysiać ją pod krzewami w ogrodzie. W porze jesiennej, wykopuje się i suszy kłącza rośliny. Świeże kwiaty i liście doskonale sprawdzą się w kuchni jako dodatek do szpinaku i sałatek, a wszystkie suszone części rośliny, nadają się do przygotowania herbaty ziołowej.
O pierwiosnku lekarskim, traktowały zarówno klasztorne księgi jak i podania medycyny ludowej, w której słynie przede wszystkim jako składnik specyfików uspokajających, przeciwkaszlowych i moczopędnych. Właściwości rośliny wykorzystuje się również przy artretyzmie i dolegliwościach reumatycznych.
Do przygotowania naparu potrzebujesz:
1 g suszonych kwiatów pierwiosnka,100 ml wody.
Do zagotowanej wody należy wrzucić kwiaty i odstawić na około 15 min. Pić do dwóch filiżanek dziennie.
Napar ze stokrotek
Zalecany jest na pobudzenie apetytu, oczyszczenie krwi, dolegliwości żołądkowe, problemy z wątrobą i śledzioną, łagodzi kaszel i problemy skórne. Polecana jest również przy stanach zapalnych jamy ustnej, zapaleniu dziąseł, aftach - podobnie jak napary z tymianku, majeranku i odwary z szałwii i pokrzywy.
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) - pierwsze białe płatki zaczynają pojawiać się już w marcu i pozostają z nami aż do późnego listopada. Listki stokrotki ścina się wiosną i dodaje do twarogów oraz sałatek, a całe kwitnące rośliny można zbierać i suszyć w czasie lata.
Do przygotowania naparu potrzebujesz:
2 g suszonych kwiatów stokrotni,100 ml wody. Do zagotowanej wody, wrzuć kwiaty i odstaw do naciągnięcia na około 10 min. Aby złagodzić kaszel - pij do dwóch filiżanek dziennie. Jeśli smak będzie Ci nie w smak - posłodź miodem.
Na zdrowie! :-)
Źródła informacji: "Zioła w kuchni i domowej apteczce", B. Bohne i inni,
"...z zielnika R. J. Tolkiena", G. Gregorutti, L. Vassallo.
Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl