Forsycja - alternatywa dla syntetycznej witaminy C
środa, 29 kwietnia 2015
Jest królową rutyny w świecie roślin ;-). Zawiera mnóstwo witaminy C, antocyjanów i wiele innych cennych dla zdrowia składników. Rośnie na wyciągnięcie ręki i właśnie kwitnie! Doskonale wspiera odporność, uelastycznia naczynia krwionośne, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, uspokajająco i przeciwalergicznie. Złociste kwiaty można jeść prosto z krzaczka lub zasuszyć na herbatkę. Zbierać na czystym terenie, z dala od ulic!
Piękno złocistych kwiatów forsycji, już z daleka przyciąga wzrok i zniewala urokiem. Choć krzewy te, kojarzą się przede wszystkim jako rośliny ozdobne, warto wiedzieć także o ich cennych właściwościach leczniczych, szczególne, iż kwiaty bogate w rutynę i witaminę C, możemy aktualnie zbierać i zajadać na zdrowie!
Z botanicznego punktu widzenia Forsythia należy do rodziny oliwkowatych i liczy 7 gatunków, pochodzących ze wschodniej Azji i południowej Europy. Nazwa została nadana roślinie na cześć szkockiego botanika William’a Forsyth’a. Forsycje są popularnie uprawiane w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W fitoterapii wykorzystywane są zarówno kwiaty jak i owoce - Flos et Fructus Forsythiae. Kwiaty zbiera się po rozwinięciu lub przy połowicznym otwarciu (kwiecień-maj) i suszy w przewiewnym miejscu w ciemności, w temperaturze pokojowej. Późnym latem można zbierać owoce krzewu, zanim otworzą swoje"klapy".
Kwiaty zawierają blisko 1% rutyny, co w świecie ziół jest ewenementem. Charakteryzują się także, mi.in. dużą zawartością:
kwercetyny - o działaniu przeciwalergicznym i przeciwzapalnym oraz hamującym uwalnianie histaminy;
antocyjanów - roślinnych związków organicznych, najczęściej wykorzystywanych w kosmetyce, barwieniu i konserwowaniu żywności;
saponin trójterpenowych - działających moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, antygrzybicznie i przeciwwirusowo. Wzmagają także wydzielanie śluzu, aktywizują procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci;
kwasów fenolowych - o właściwościach przeciwutleniających, spowalniających aktywność wolnych rodników, wykazujących zdolność do hamowania rozwoju nowotworów i tworzenia się mutagennych związków, m.in. nitrozoaminy.
"Wodno-alkoholowe wyciągi z kwiatów forsycji obniżają poziom glukozy we krwi, wzmagają diurezę, działają uspokajająco, rozkurczowo, przeciwzapalni i przeciwalergicznie. Stabilizują strukturę włókien kolagenowych i elastynowych oraz komórek tucznych. Zastosowane w kosmetykach opóźniają procesy starzenia. Zespół flawonoidowo-lignanowy hamuje uwalnianie histaminy, przez co zmniejsza przepuszczalność śródbłonków i hamuje odczyny uczuleniowe."
źródło:http://www.poradynazdrowie.manpol.pl/
Już z jednej garści świeżych lub suszonych kwiatów możemy przygotować leczniczą herbatkę- parząc pod przykryciem około 20 min. Naparem możemy także przemywać podrażnione oczy, np. przy zapaleniu spojówek. Kwiaty forsycji doskonale odnajdą się także na talerzu - jako oryginalny dodatek do wiosennych sałatek, kanapek i twarożków. Korzystajmy więc na zdrowie, pamiętając, aby zbiorów dokonywać w jak najczystszych miejscach - oddalonych od ulic i zabudowań.
Paulina Szpargałapaulina@joga-joga.pl