Morszczyn pęcherzykowaty - na tarczycę
środa, 22 lipca 2015
Jest glonem morskim występującym w wodach Bałtyku, Morza Północnego oraz północnej części Atlantyku. Surowcem leczniczym są odsolone i wysuszone plechy, zawierające w sobie minimum 0,1% jodu, co czyni roślinę pomocną m.in. przy niedoczynności tarczycy, otyłości, obrzękach i miażdżycy.
Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus)
Ten cenny dar morza o oliwkowej barwie i regularnym rozgałęzieniu, dorasta przeważnie do 1 m długości, najczęściej na głębokości 15 m. Ponieważ sztormowe fale wyrzucają roślinę na brzeg, możemy korzystać z leczniczych właściwości jego plechy.
W fitoterapii, morszczyn od lat jest znanym i cenionym sposobem naturalnego wsparcia niewydolność pracy gruczołu tarczycy. Sporządza się z niego napary, nalewki i rosoły (z wywaru ze świeżej lub suszonej rośliny).
Morszczyn można zaliczyć do surowców jodowych - zawierających w składzie znaczne ilości związków jodu. Oddziałują one na przemianę materii poprzez układ hormonalny, a także na czynności układu oddechowego. Surowce jodowe morszczynu, mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu, co czyni je tak istotnymi w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pobudzają również przemianę materii i przyspieszają regenerację tkanek. Stosowane były także w terapii gruźlicy (w tym gruźlicy kości), chorób skóry, otyłości, nadciśnieniu, przy nadmiernej krzepliwości krwi, a ich skuteczność potwierdzają współczesne badania.
Plecha morszczynu pachnie i smakuje morzem ;-). Do jego składników czynnych zalicza się:
"związki jodu 0,04-3,5%, zależnie od pochodzenia (najwyższa zawartość jodu w surowcu z Atlantyku), kwas alginowy - do 19%, fukoidyna - do 7%, laminaryna ok. 2%, mannitol - do 10%. Morszczyn zawiera także brom i arsen, sporo wapnia. Wapń występuje w postaci soli wapniowej kwasu alginowego, węglanu, fosforanu i chlorku. Aktywne są również związki barwnikowe: chlorofil, wiolaksantyna, fukoksantyna i zeaksantyna. Chromatofory morszczynu zawierają chlorofil a i c oraz beta-karoten. Białko jest łatwo przyswajalne, podobnie jak witaminy z grupy B i C oraz sole mineralne." - Dr Henryk RóżańskiMorszczyn pęcherzykowaty:
- pobudza czynności tarczycy,
- przyspiesza przemianę materii,
- reguluje wypróżnienia,
- obniża ciśnienie krwi,
- rozszerza naczynia krwionośne,
- likwiduje obrzęki,
- działa: moczopędnie, żółciopędnie, antyseptycznie,
- wykazuje wpływ regenerujący, wzmacniający i przeciwmiażdżycowy.
Kuracja rośliną jest wskazana przy niedoborze jodu, manifestującym się np. poprzez niedoczynność tarczycy i wole endemiczne. Jest szczególnie pomocna przy: otyłości (przyspiesza utlenianie tłuszczów i cukrowców oraz usuwa wodę z organizmu, pozostałą po tkance tłuszczowej), zaparciach, stanach zapalnych układu oddechowego, obrzękach, nadciśnieniu, miażdżycy, skąpomoczu, chorobie wrzodowej, przy wypadaniu włosów, terapiach odnawiających i wzmacniających.
Napar morszczynowy można przygotować z 2 łyżek plechy - wystarczy zalać je dwiema szklankami wrzątku, odstawić pod przykryciem na 20 min., przecedzić i popijać 4 razy dziennie po 100 ml.
Paulina Szpargała