Syrop z cebuli - najlepszy domowy lek na przeziębienie.
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Syrop z cebuli - najlepszy domowy lek na przeziębienie.

środa, 16 stycznia 2019

Justyna Moćko

Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Nie? To znaczy, że nie byliście chorowitymi dziećmi. Ja byłam. I do tej pory wzdragam się na myśl. Ale nie da się ukryć - był skuteczny na przeziębienia.

Przepis na syrop z cebuli przekazywany z matki na córkę jest jak rodzinna tajemnica. Bo i metod na jego wykonanie jest kilka;-) A dzieci od niego zdrowieją w iście cudowny sposób.

Cebula zawiera wiele minerałów: fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a te wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność witamin A, B, C pomaga zwalczyć bakterie i wzmocnić odporność.

Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego. Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Jest także dobra po prostu na... przeziębienie.

Syrop z cebuli skutecznie leczy anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza. Ponadto taki specyfik pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega zawałom serca. Świetnie sprawdza się w walce z wszelkiego rodzaju zakażeniami, przeziębieniami, spadkiem odporności, chorobami pęcherza i dróg moczowych.

Ponadto ostry smak cebuli powoduje, że przyśpiesza krążenie, co powoduje pocenie się. A to cecha jak znalazł w zimne dni, a także kiedy przemarzniemy. Co więcej, syrop z cebuli obniża gorączkę. W przypadku kaszlu zmniejsza ilość śluzu lub zapobiega jego powstawaniu.

Przepis

Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Następnie przełóż je do miseczki, zasyp obficie cukrem (zamiast niego można dodać 2 łyżki miodu - pod warunkiem, że dziecko nie ma na niego alergii) i dobrze wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula puściła sok. Po tym czasie odcedź syrop i podawaj dziecku po jednej łyżeczce co 2-3 godziny

Na zdrowie!

Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Zdrowie
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi