Kombucha - probiotyk do wyhodowania w domu;-)
sobota, 23 stycznia 2016
Kombucha (kombucza), to probiotyk czyli organizm symbiotyczny SCOBY (symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży), który jak się uważa przerabia cukier oraz herbatę na kwas glukuronowy. Odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesie detoksykacji. Do tego bogactwo witamin z grupy B, aminokwasów i świetny świetny sprawia, że warto mieć kombuche w domu. Chociaż, niektórzy twierdzą, że trzeba do smaku takiej herbaty przywyknąć.
Jak wygląda kombucha?
Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy.Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.
Napój z kombuchy - właściwości zdrowotne
Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory.
Ile z tego prawdy?Niestety, nie ma wielu naukowców, którzy podjęli się zbadania wpływ napoju z kombuchy na zdrowie. Do tego wąskiego grona należą badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuchy ma kilka zasadniczych właściwości: równoważy metabolizm, wpływa na oczyszczanie krwi oraz na kwasowość organizmu, podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienne organizmu. W związku z tym przekonują, że można go traktować jako naturalny suplement diety.
Zbadania właściwości napoju z kombuchy podjęli się także naukowcy z Indii. W 2003 roku badacze z Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi podali sfermentowaną herbatę szczurom, które wcześniej otrzymały dawki octanu ołowiu. Okazało się, że wzmocniła ona system odpornościowy gryzoni, który został osłabiony wskutek stresu oksydacyjnego (będącego wynikiem zatrucia octanem ołowiu), i zmniejszyła liczbę uszkodzeń DNA. Wyniki sugerują więc, że napój z kombuchy może mieć silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.
Z kolei inni naukowcy z Indii, których wyniki badań zostały opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie "Food & Function", przekonują, że napój z kombuczy może wspomóc leczenie wrzodów żołądka. Badacze podali myszom cierpiącym na chorobę wrzodową napój z kombuczh, który był fermentowany przez 4 dni. Na koniec okazało się, że przyrządzony w ten sposób napój był tak samo skuteczny jak omeprazol - lek stosowany w chorobie wrzodowej.
Jednak są to jedynie badania laboratoryjne, z udziałem zwierząt, które tylko sugerują, że napój z kombuchy może mieć właściwości lecznicze.
Skąd mieć kombuche?
Najczęściej się ją od kogoś dostaje ;-) lub kupuje np w Cultures for Health
Przepis na napój z kombuchy
Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka:
Niezbędne składniki:
• jedna zdrowa kultura Kombuchy w postaci grzyba;
• zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
• 70-100 gram cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
• 2 łyżeczki herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.
Ponadto potrzebne będą:
• naczynie do zagotowania wody;
• naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;
• gumka;
• oddychające przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczającej powietrze);
• sitko;
• lejek;
• butelki (najlepiej szklane).
Przygotowanie:
1 Zagotuj wodę;
2 Zaparz herbatę;
3 Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (70-100 g cukru na litr wody);
4 Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
5 Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
6 Dodaj zaczyn - gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
7 Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
8 Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
9 Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 7 do 10 dni (temp. 20°C - 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
10 Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
11 Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
12 najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
13 Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
14 Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) - SMACZNEGO.
Można używać dowolnej czarnej niearomatyzowanej herbaty, a także zielonych herbat oraz mieszanek herbaty z ziołami (np. z rumiankiem). Napój przygotowany z zielonej herbaty wykazuje działanie ochronne przed chorobami nowotworowymi.
Wyklucz lub przynajmniej ograniczaj o ile to możliwe kontakt napoju i kultury Kombuchy z metalem, aby zapobiec ewentualnej reakcji metalu z kwasem organicznym.
Przechowywanie
Gotowy napój z kombuchy taki w butelkach można przechowywać w lodówce.
Dawkowanie
Rozpoczęcie picia napoju z Kombuchy należy przeprowadzać powoli zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, zdrowych i chorych osób. Kurację zaczynamy od podanych niżej startowych dawek uzależnionych od wieku i stanu zdrowia i uważnie obserwujemy reakcję organizmu. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokojących objawów odstawiamy picie napoju na 3 dni i rozpoczynamy od początku od bardzo małych dawek. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek napoju dochodzimy do docelowych ilości (także podane poniżej), które również zależą od wieku i stanu zdrowia.
Napój najlepiej przyjmować w następujących porach:
• rano na czczo;
• w trakcie dnia po posiłku
• wieczorem po kolacji, przed pójściem spać.
Najlepiej zaczynać od następujących dawek startowych:
• 1 łyżeczka od kawy (2,5ml) trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
• 1 łyżeczka od herbaty (5ml) trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat, osób chorych, osłabionych lub w podeszłym wieku;
• 1 łyżka stołowa (15ml) trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
• 2 łyżki stołowe (30ml) trzy razy dziennie - w przypadku młodzieży i dorosłych.
Docelowe dawki to:
• po 50 ml trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
• po 75ml trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat;
• po 100ml trzy razy dziennie - w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
• po 150ml trzy razy dziennie - w przypadku młodzieży i dorosłych.
Należy jednocześnie przyjmować duże ilości płynów, aby ułatwić organizmowi detoksyfikację, którą wywołuje napój z Kombuchy
Alick i Maria Bartholomew “Kombucza cudowny grzyb. Zastosowanie w terapii naturalnej".
Herald Tietze - "Kombucza cudowny grzyb"
Günther W. Frank: Kombucha cudowny grzyb herbaciany o leczniczych wlasciwosciach
opracowałaJustyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl