Depresja. Jedzenie, które leczy. Książka Karoliny i Macieja Szaciłło
poniedziałek, 8 października 2018
Od autorów: "Przedstawimy link pomiędzy wysokim poziomem energii, a szczęściem. I odwrotnie: zależność między "słabo naładowaną baterią życiową", a depresją. Ponad wszelką wątpliwość wykażemy, że naszego zdrowia (zarówno psychicznego, jak i fizycznego) nie powinniśmy, rozpatrywać jednotorowo, skupiając się wyłącznie na ciele lub na umyśle. To ciało, umysł (i emocje), energia (innymi słowy duch) i poziom społeczny składają się na tę skomplikowaną strukturę, którą jesteśmy.
"Depresja. Jedzenie które leczy. autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło to praktyczny poradnik, dzięki któremu dowiemy się jak w naturalny sposób zadbać o zdrowie oraz jak radzić sobie z depresją i poprawić samopoczucie. Zdrowia nie powinniśmy traktować jednotorowo skupiając się na ciele, czy umyśle, ponieważ zależy ono też od naszych uczuć, emocji czy poziomu społecznego. Autorzy szczególną uwagę zwracają na pracę nad własnymi emocjami poprzez rozwijanie tego co w nas piękne oraz radzenie sobie z naszymi słabościami.
Ważne jest, abyśmy przyjrzeli się temu co w środku, zachowując równowagę między zewnętrznym, a wewnętrznym światem, czyli tym co materialne i duchowe. Ciekawym elementem książki jest 11 wskazówek przygotowujących do zdrowego odżywiania - bo choć każdy z nas jest inny to pewne ogólne zasady pozostają jednakowe dla wszystkich. Piąty rozdział - przyGOTUJ się, to masa inspirujących i urozmaiconych przepisów z podziałem na menu wiosenno-letnie i jesienno-zimowe. Bez wątpienia każdy znajdzie tam coś dla siebie, w zależności od preferencji. Książkę uzupełniają przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.
Karolina i Maciej Szaciłło dzięki współpracy z zaprzyjaźnionymi specjalistami stworzyli pozycję pełną cennych informacji i ''zdrowych'', praktycznych wskazówek. Polecamy ją wszystkim tym, którzy chcą cieszyć się życiem, dbając o różne aspekty - zarówno fizyczne jak i psychiczne - bo gdy ciało jest w równowadze łatwiej jest nam zachować spokój i zadowolenie z życia.
Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food (wszystkie pozycje wydane przez Wydawnictwo Zwierciadło).
Książka do kupienia TUTAJ