3 mikstury ziołowe, pomocne przy stanach zapalnych gardła.
poniedziałek, 22 października 2018
Jesień to czas wzmożonej podatności na przeziębienia i grypę. Jeśli odczuwamy pierwsze symptomy, warto wesprzeć organizm w powrocie do równowagi, naturalnymi środkami. Po ziołowe mieszanki, warto sięgać wtedy, kiedy czujemy, że czosnek, cytryna, imbir, miód i pierzyna mogą być niewystarczające, np. przy ostrych stanach zapalnych gardła i krtani, anginie, czy przy zapaleniu migdałów.
Poniżej, trzy przykładowe mikstury.
- 1. Mieszanka pomocna przy stanach zapalnych gardła:
- głóg dwuszyjkowy, owoc (50 g),
- nagietek lekarski, koszyczki kwiatowe (30 g),
- poziomka leśna, liście (30 g),
- malina właściwa, liście (15 g),
- jeżyna pofałdowana, liście (15 g),
- babka zwyczajna, liście (15 g),
- podbiał pospolity, liście (10 g).
- 2. Mieszanka przy zapaleniu gardła z utratą głosu:
- głóg dwuszyjkowy, owoce (50 g),
- nagietek lekarski, koszyczki kwiatowe (20 g),
- prawoślaz lekarski, korzenie (10 g),
- lukrecja gładka, korzenie (5 g),
- podbiał pospolity, liście (5 g),
- dziewanna wielokwiatowa, kwiaty (5 g),
- dziki bez czarny, kwiatostany (5 g)
- biedrzeniec anyż, owoce (2,5 g).
- 3. Mieszanka przy zapaleniu krtani, anginie, zapaleniu i ropieniu migdałków:
- poziomka leśna, liście (15 g),
- koniczyna polna, kwiaty (10 g),
- mięta pieprzowa, liście (10 g),
- babka zwyczajna, liście (10 g),
- rumianek pospolity, koszyczki kwiatowe (7,5 g),
- szałwia lekarska, liście (7,5 g),
- arnika górska, koszyczki kwiatowe (7,5 g),
- dziki bez czarny, kwiaty (5 g).
Sposób zaparzania:
Jedna łyżka stołowa ziół ma około 5-8 g, łyżeczka 2-3 g, szklanka wody to 100-120 ml. Jeśli udało nam się skomponować całą mieszankę, jedną łyżkę stołową ziół zalewamy szklanką gorącej wody i parzymy pod przykryciem 15 min. Ciepły napar pić 3-4 razy dziennie, po maksymalnie 1/2 szklanki.
Źródło przepisów: "Zioła w walce z nowotworami", O. Teodor Książkiewicz, 1999.