Soja i pistacje pomocne w walce z rakiem.
piątek, 11 grudnia 2009
Najnowsze wyniki badań uczonych amerykańskich donoszą o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie takich składników diety jak soja czy pistacje. Warto zaznaczyć, że chodzi o produkty niemodyfikowane genetycznie. Pierwszy z nich ma zwiększać ochronę kobiet chorych na raka piersi przed nawrotem choroby, natomiast pistacje są przydatne m.in. w walce z nowotworem płuc.
Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center w Nashville po badaniach na 5 tysiącach chińskich kobiet w wieku 20-75 lat zauważyli, że te panie, które spożywały więcej produktów sojowych, miały rzadsze o jedną trzecią nawroty choroby (o tyle też mniej było przypadków śmierci) niż w grupie zjadającej małe ilości tego składnika. Zdaniem naukowców, pozytywny wpływ soi bierze się stąd, że jest ona bogata w izoflawony. Są to organiczne związki chemiczne obniżające ryzyko nowotworu. Autorzy badań zwracają uwagę, że w przypadku stosowania w kuracji onkologicznej tamoksyfenu należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ posiada ona związki przypominające estrogeny i zachodzi możliwość interakcji.
Natomiast naukowcy z University of Texas doszli do wniosku, że pistacje mogą chronić przed niektórymi nowotworami. - Orzeszki pistacjowe są bogatym źródłem gamma-tokoferolu. Jest to odmiana witaminy E, która daje pewien poziom ochrony przed niektórymi odmianami nowotworów, między innymi rakiem płuca - mówi dr Ladia M. Hernandez, autorka badań. W trakcie badań połowa z 36 pacjentów spożywała codziennie 68 gramów pistacji. Orzeszki pistacjowe korzystnie oddziaływają też na serce, dzięki temu, że miedzy innymi regulują poziom cholesterolu.
Źródło: Rzeczpospolita
Opracował Zbigniew Modrzewski