23Henschke Festival - 29.09.2013 - wywiad z organizatorem Piotrem Henschke
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

23Henschke Festival - 29.09.2013 - wywiad z organizatorem Piotrem Henschke

środa, 25 września 2013

Agnieszka Gawryś

Mimo gorącego okresu przygotowań do Henschke Festivalu sam jego pomysłodawca znalazł czas, aby udzielić wywiadu W ZIELONYM KOSZYKU. Dziękujemy za zgodę na przedruk;-)

W ZIELONYM KOSZYKU: - Piotr, kiedyś odżywiałeś się jak przeciętny człowiek, jadłeś mięso, ryby, jaja - jak to się stało, że przestałeś tak się odżywiać, że zostałeś wegetarianinem?
Piotr Henschke: - Pierwszym takim impulsem było czytanie książek o filozofii i religii Hare Kriszna. Tam właśnie po raz pierwszy spotkałem się z ideą wegetarianizmu. Nie do końca to jednak do mnie przemawiało, aż do momentu, kiedy na wsi zobaczyłem, jak zabijano byka. Wtedy poczułem wszystko, co przeczytałem i zrozumiałem pewnego rodzaju przesłanie do końca. W jednej chwili podjąłem decyzję, że muszę zostać wegetarianinem. Od tamtej pory jestem wegetarianinem i to bez żadnych odstępstw.

Od redakcji: rodzina Piotra w tym syn, bez przymusu, a z idei kultywuje styl odżywiania wegetariański.

WZK: Nigdy nie żałowałeś, nie miałeś ochoty wrócić do jedzenia mięsa? Czy nigdy potem się nie złamałeś?
PH: Nie żałowałem i nie złamałem się - to jest ideologiczne. Od 20 lat. Jestem mocno przekonany do tego, jak żyję. WZK: Zgodnie ze swoją ideologią stworzyłeś nową jakość i w tej jakości aż Festival. Patrząc na stronę Festivalu na FB, widzę wielu fanów, niezwykłe podniecenie, że to już za chwilę, że to w ogóle się odbędzie. Skąd się wzięła idea zrobienia takiego widowiska?
PH: Zaczęło się to dość śmiesznie. Kończąc 40 lat, pomyślałem, że jest to dobry czas na realizację marzeń. Moim marzeniem był festiwal rock'owy. Ja zawsze tylko słuchałem muzyki, a nigdy nie byłem jakoś tak bliżej...
Wpadłem na pomysł, że wynajmę klub, zespół i nagłośnię sprawę tak, żeby przyszło wielu ludzi, tak żeby mi się zwróciły koszty imprezy urodzinowej (śmiech).
Pomysł zaczął się realizować, a nawet szybko rozwijać. Pomyślałem więc, że zamiast jednego zespołu zaproszę ich więcej i połączę to ze swoją ideologią, czyli wegetarianizmem. W ten sposób otworzyłem możliwość przyciągnięcia ludzi dzięki muzyce i promowania wegetarianizmu. Wyszło niesamowicie, a teraz będzie jeszcze lepiej. WZK: Jak teraz się kształtuje idea Festivalu i program?
PH: Jeśli chodzi o aspekt muzyczny będzie to rzecz unikalna w Polsce. Wszystkie Festiwale, koncerty, nie promują stosownie polskiej muzyki, tylko mają jakąś zagraniczną gwiazdę, a polskie zespoły są suportem. Ciągle ta polska muzyka jest dodatkiem do tego co zachodnie, w domyśle lepsze.
Nasz Festival promuje polską muzykę i to polską muzykę, która nie zawsze jest znana, choć jest na bardzo wysokim poziomie artystycznym.
Stąd właśnie docenienie naszego festivalu przez ZAIKS (cieszę się, że włączył się do naszej idei), który widzi, że nie jest to inicjatywa łatwa do zrealizowania, ale warta wsparcia i kontynuacji.
Gwiazdami festiwalu będą Ścianka i Bruno Schulz ale to nie znaczy że inne zespoły są mniej wartościowe, po prostu grają krócej i nie są jeszcze tak znane. Warto być na całym festiwalu i posłuchać także Hatifnats, Dead Snow Monster, Lola Lynch, Minerals, Her Hair czy Bobby The Unicorn. WZK: A część vege?
PH: Też będzie wspaniała i smaczna.

• Pokaz vegańskiej kuchni indyjskiej zaprezentuje warszawska restauracja Namaste India (sponsor Festivalu).

• Będą warsztaty przygotowywania wegańskiego sushi Pawła Krysiaka ze Składu bananów (szkoła gotowania, w której ja też prowadzę wykłady z kuchni wegańskiej i indyjskiej wegetariańskiej).

• Jan Kuroń pokarze nam "Zieloną kuchnię miksów sałat Fit&Easy" (sponsor Festivalu).

• Będzie tez wykład Hanny Stolińskiej o tym jak prawidłowo zbilansować dietę wegańską.

• Odbędą się pokazy gotowania.

• Malka Kafka - właścicielka restauracji Tel-Aviv i Marrakesh pokaże jak zrobić burgery, szaszłyki, kebab po vegańsku.

Wszystkiego oczywiście będzie można spróbować. W trakcie Festiwalu będzie można zakupić odzież wegetariańską, czyli wyprodukowaną "bez przemocy" np. bez skóry.
Dowiemy się też, co to Vege Polska - będzie to niespodzianka Festivalu.
Na koniec zapraszamy na pokaz filmu Fast Food Nation. Ostrzegam - drastycznego.
Ale więcej nie zdradzę, zapraszam serdecznie! WZK: Dziękujemy, że znalazłeś dla nas czas, choć wiemy, jak pochłaniają Cię przygotowania
PH: Krzewienie niezwykłych idei, to przyjemność i powinność. Bądźcie w tym z nami;-)

Agnieszka Gawryś dla W zielonym Koszyku

Piotr Henschke, organizator Henschke Festivalu, autor min.: książki wegetariańskiej " W malinowym chruśniaku", multimedialnego podręcznika do gotowania "Kuchnia wegetariańska", prowadzący od wielu lat kursy gotowania kuchni wegetariańskiej, pasjonat Indii, muzyki alternatywnej, fotografii, gór.

www.facebook.com/22HenschkeFestival

www.facebook.com/events/148960215271159/?context=create

Wyszukiwarka Szkół Jogi

JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi
Styl Życia
Polecamy